שוטנשטיין שטיינזלץ ומתיבתא

אז בעצם למה ללמוד איך ללמוד גמרא לבד, ולא להסתפק בללמוד את כל הש"ס עם גמרא שוטנשטיין [או גמרא שטיינזלץ, או מתיבתא, או 'ושננתם']?

תשובה: כל הפירושים האלה, הם בעצם סוג של קביים.
אם אינך יודע ללכת בלי קביים, ברור שעדיף שתלך עם קביים מאשר שלא תלך בכלל. אבל אם אתה יכול ללמוד ללכת לבד - זה וודאי עדיף. 
ולנמשל - אם אתה לא יכול ולא יודע ללמוד דף גמרא לבד, ודאי עדיף שבנתיים תלמד גמרא עם אחד מהמפרשים האלו, מאשר שלא תלמד בכלל, אבל אם אתה יכול ללמוד איך ללמוד גמרא לבד זה ודאי עדיף.

יכול השואל לשאול: הרי כבר קיימים הפירושים האלה על כל הש"ס כולו, יהיה לי יותר מהר ללמוד את הש"ס אם הפירושים, מאשר ללמוד איך ללמוד - והרי מטרתי היא ללמוד את הש"ס?
התשובה היא: אם מטרתך היא ללמוד את כל הש"ס בלבד, אולי [ורק אולי] אתה צודק, אך מצוות ידיעת התורה היא לדעת את כל התורה כולה [עיין הלכות תלמוד תורה בשולחן ערוך הרב תחילת פרק א' ותחילת פרק ב'], אז אם תדע ללמוד גמרא, תדע ללמוד גם תוספות, ורשב"א וריטב"א ור"ן ופני יהושע ועוד
עשרות אלפי ספרים של גדולי ישראל שנכתבו בסגנון ובשפה התלמודית. אבל אם תלמד את כל הגמרא בלי לדעת איך ללמוד לבד גמרא, לא [בטוח ש]תוכל להתמודד עם כל אותם ספרים. ויקח מאות שנים עד שיחוברו פירושים על כל אותם ספרים. 
למה הדבר דומה? לסיפור בגמרא עם רבי יהושע שאמר שתינוק אחד 'ניצח אותו'. הוא הגיע לצומת דרכים ושאל את התינוק שהיה שם, מה הדרך הקצרה ביותר להגיע לעיר. והתינוק הראה לו דרך אחת ואמר שהיא 'קצרה שהיא ארוכה' ודרך אחרת שהיא 'ארוכה שהיא קצרה'. רבי יהושע רצה דרך קצרה ולכן הלך בדרך הראשונה, הדרך הובילה אמנם ישירות לעיר, אבל שהגיע סמוך לעיר היו שם צמחים וקוצים שחסמו את הדרך. כשחזר הסביר לו התינוק שהדרך השניה היא ארוכה יותר אך היא מובילה ישירות לעיר.
כך זה בעבודת ה' וכך זה גם בלימוד התורה, דרכי הקיצור בדרך כלל לא מובילים ליעד הרצוי. בשביל להגיע לייעד הרצוי - ללמוד ולדעת את כל התורה כולה, נדרש קודם ללכת בדרך הארוכה - וללמוד איך ללמוד גמרא - וממילא בסופו של דבר זו הדרך הקצרה כי מגיעים בסוף לעיר עצמה.

אם כך מה מומלץ לעשות בפועל?
למי שאין שום דרך ללמוד 'איך ללמוד גמרא לבד' - ודאי עדיף שילמד עם ספרי העזר.

למי שיכול להשקיע זמן ומאמץ בלדעת ללמוד לבד - ודאי עדיף שישקיע בכך, ואם הלימוד הזה קשה לו, ויש לו שעות נוספות ללימוד גמרא, שיקבע לו מסכת אחרת שבה יתקדם עם הגמרות המפורשות, תוך כדי שימת לב לכללים שכבר למד - איך הם מופיעים בגמרא המפורשת.
​​​​​​​
למי שכבר יודע ללמוד היטב גמרא - ודאי שלספרים אלו יש הרבה מה להוסיף מעבר ללימוד פשט הגמרא. ולדוגמא: בגמרא שוטנשטיין יש הערות נפלאות על הגמרא המוסיפות ידע בשיטות ראשונים שונות, ועונות על קושיות בפשט. בגמרא שטיינזלץ יש מדורים נפלאים המוספים ידע על הריאליה בזמן חז"ל כמו לדוגמא זיהוי של צמחים, חיות, מטבעות ועוד ועוד. וכך גם לשאר המהודורות יש מעלות מיחודות. אך קודם כל צריך לדעת ללמוד את פשט הגמרא. 
דף הבית טלפון